sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / vormgeving / the right to answer
De hond at mijn poster
(NRC Handelsblad, 24 februari 2012)

Vorige week greep de sloopmachine de oude behuizing van kunstplatform De Kapsalon. Het vooroorlogse rijtjeshuis moest wijken vanwege stadsvernieuwing in de Rotterdamse Afrikaanderwijk, een achterstandswijk met veel armoede. De Kapsalon was een kunstinitiatiefje van jonge mensen die projecten organiseerden rond racisme, milieuproblematiek, de voedselbank. Ze zijn aangedaan door de sloop maar toch legt de stadsvernieuwing hun geen windeieren: tijdens de Art Rotterdam openden zij de deuren van hun nieuwe, grotere locatie aan de Hillelaan met de titel RAAF: Rotterdam Art Adventure Food. Ze hebben zicht op de Kop van Zuid, waar voor veel mensen de Rotterdamse kunstwereld ophoudt. Niet waar, weten ze bij RAAF, dat ook een soort VVV-servicepunt is voor wie wil weten welke kunstclubjes en galerietjes zich bevinden in de culturele no-go-area Rotterdam Zuid.

RAAF is een levendige aanwinst voor de wijk. Het opent met een tentoonstelling die er net zo kek uitziet als de bric-a-brac styling van hun galerie annex lunchroom. "Eten verbindt," weten oprichters Ashley Nijland en Coen van der Steen. Bezoekers treffen er een openingstentoonstelling over educatie, waar een druk randprogramma bij hoort met radiomakers en meer. De expositie bestaat uit zeventien posters van jonge Rotterdamse ontwerpbureaus. Twee andere ontwerpers, Saskia Pouwels en Hanneke Minten, vroegen hen om een poster met de kreet 'The Right to Answer' verder uit te werken. OONA tekende er kantlijndroedels en songteksten op ('we don't need no education'). VosBrenner maakte een overzicht van wereldwijde scores op analfabetisme. Thijs Lansbergen ontwierp een aloude actieposter, compleet met megafonen, prikkeldraad en brandende pennen.

Het recht op educatie en het recht om je stem te laten horen liggen in elkaars verlengde, maar zijn niet hetzelfde. Wat wil de expositie zeggen? En tegen wie? De ontwerpers lijken het niet precies te weten. Sommigen maken er een grapje van. 'The dog ate my poster', meldt een geeltje op de bijna lege poster van Simon Schneiber en Ulla-Britt Vogt. Daan Botlek heeft gewoon de letters ingekleurd en de kleurige poster van Alexia Boiteau heeft wat weg van diagram, maar lijkt toch vooral een confettifeest.

Misschien is het recht op educatie en democratie zo vanzelfsprekend dat het deze ontwerpers niet motiveert om het tegenovergestelde uit te dragen. En dat in Rotterdam-Zuid, waar het aantal analfabeten en laag opgeleiden waarschijnlijk alarmerend veel hoger ligt dan elders.The Right to Answer, t/m 10 maart 2012 (of langer) bij RAAF, Hillelaan 19, Rotterdam. www.raafrotterdam.nl

sandrasmets.nl / vormgeving / the right to answer