sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / vormgeving / ineke hans
Vrolijk gipsverband en kale lampenkappen
(NRC Handelsblad, 6 oktober 2006)

Gevierde vormgevers leven continu onder tijdsdruk: enerzijds worden ze gevraagd op beurzen een stand spannend in te richten met bestaand werk, anderzijds willen ze nieuwe producten ontwikkelen. Ineke Hans exposeert enkele producten in wording bij Vivid Vormgeving onder de titel Mayday for Play-day: het werk is niet af, en dat zie je, maar het geeft een beeld van de ontwikkeling van een nieuwe serie meubels.

Hans houdt van onorthodoxe materialen. Zo maakte ze al eens een gele picknicktafel van kunststof dat dankzij een mysterieus procédé geperst hout imiteert. Dit keer bestelde ze gipsverband bij een vrolijke groothandel voor ziekenhuizen. Zulk verband kun je tegenwoordig na een botbreuk krijgen in kek oranje, kunstgrasgroen of gothic zwart. Deze rare kleuren blijken iets goed te doen voor een designobject: de matte teint zorgt voor een frictie, een ruigheid die het werk presence geeft. Maar die kleur kan nog veranderen in iets stijlvollers - alles in deze tentoonstelling is nog in onderzoek bij Hans.

Een tweede serie bij Vivid zijn lampen: kale lampenkappen van metaaldraad dat Hans met raffiadraad omwikkelde. Je kunt ze op verschillende manieren ophangen en neerzetten. Dat is handig, maar het is ook te plomp, te simpel, te onuitgewerkt. Toch zit er potentie in: twee lampen hebben een ingewikkelder kapconstructie die erotiserend werkt. De metaaldraden lijken de baleinen van dameskorsetten waar je doorheen kunt gluren. Dit lijnenspel kan nog heel interessant worden.

Mayday for Play-day is een iets te slim gemaakte tentoonstelling. Hans brengt haar werk onder de aandacht zonder dat ze iets af heeft en kan zodoende alle kritiek weerleggen. Dat de lampen er nog wat lomp uitzien? Dat de voet niet bij de kap past? Het is nog maar een proeftuin, of, zoals de ondertitel van de tentoonstelling het verexcuseert: een lichtgewicht tentoonstelling. Maar ook is het slim op een positieve manier: het maakt nieuwsgierig naar meer. Want waar de tentoonstelling wel in slaagt, is om inzage te geven in een creatief proces, dat de belofte doet van in elk geval een paar geslaagde, elegante lampen.

Ineke Hans, ‘Mayday for Play-day’, t/m 5 november 2006, Vivid Vormgeving, William Boothlaan 17a Rotterdam. Di – zo 12 – 18u. www.vividvormgeving.nl

sandrasmets.nl / vormgeving / ineke hans