sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / vormgeving / art design
Design als kunst? Het is echt gewoon maar een bankje
(NRC Handelsblad, 5 september 2008)

Wat is het verschil tussen design en beeldende kunst? Het een is om op te zitten, het ander om naar te kijken. Maar tegenwoordig bestaat ook het immens populaire 'art design', verzamelnaam voor kunstobjecten die gemaakt zijn door designers. Alhoewel, kunst? De tentoonstelling 'Art Design' in Galerie Vivid laat zien dat deze objecten niet kunst heten omdat ze zo bijzonder mooi of onpraktisch zijn, maar omdat er maar één of vijf van gemaakt zijn. Dus is zo'n 'one-off' beeldende kunst, want beeldend kunstenaars maken ook unica - een boeiende vorm van logica. In de lijn van die logica kost een tafel net zo veel als een schilderij.

Van Richard Hutten exposeert Vivid een onpraktische tafel van blauw foam waar lak overheen is gedropen. Dit unicum kost 9.000 euro en is gesigneerd met een formaat handtekening dat veel beeldend kunstenaars tegenwoordig ietwat ordinair groot vinden. Van Jurgen Bey exposeert Vivid een metalen bankje: 41.500 euro. De bijbehorende tafel deed op een veiling een vergelijkbaar bedrag, waardoor dit bankje vanzelf ook zo'n prijs moet krijgen. Het is een prachtig bankje, maar het is toch echt gewoon maar een bankje.

'Art Design' is een uiteenlopende tentoonstelling: dure meubelstukken in allerlei stijlen, een etagère van fietsbanden, handbeschilderde vazen met goud. Een verdwaald object is een spiegel van Maria Roosen - wél beeldend kunstenaar. Het is het enige object dat magisch is, beeldend sterk genoeg om veel meer dan een spiegel te zijn. Het spiegelende dient niet om te laten zien hoe je haar zit maar fungeert als ongenaakbaarheid, mysterie - kunst dus.

Naast Roosen onderscheiden ook ontwerpers Graatsma en Slothouber zich van dit over het paard getilde gedoe. Dit tweetal was in de jaren zestig in dienst van DSM, een bedrijf dat kunststoffen produceerde. DSM wilde met design laten zien wat je allemaal met die materialen kon en gaf het duo carte blanche. Geometrische vormexperimenten waren het gevolg - vitrines, speelgoed, meubels, en soms had er iets geen functie zoals een groot metaaldraadobject. Kunst noemden ze het niet. Dat zijn anderen voor hen gaan doen. Een heruitgave van het metaaldraadobject is nu te koop in een kleine oplage.

Voor sommige kunstenaars - Warhol, Koons, Hirst - is het spel met commercie en clichés over authenticiteit integraal onderdeel van hun kunst. Maar dat maakt van commercieel denkende vormgevers nog geen beeldend kunstenaars. Toch hebben deze vormgevers groot gelijk. Kunnen ze het verkopen voor die prijzen? Gewoon doen. En de kopers? Dat zijn mensen die te veel geld hebben en willen pronken met iets dat niemand anders heeft. Brad Pitt kocht voor Angelina Jolie een art design stoel waarop zij later poseerde voor een fotosessie. Vivid neemt de stukken uit de galerie mee naar beurzen in Basel en Miami waar 'art design' over de toonbank vliegt. Het is alleen te hopen voor de vormgevers dat de hype niet instort. Want met je prijzen gaan zakken, dat staat in de kunstwereld gelijk met de teloorgang van je carrière.

Art Design, t/m 28 september 2008 in Galerie Vivid, William Boothlaan 17a, Rotterdam. Di-zo 12-18u. www.vividvormgeving.nl (foto: Vivid Vormgeving: Maria Roosen, Ovaal, 2008)

sandrasmets.nl / vormgeving / art design