sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / teken - schilderkunst / just paintings

Just Paintings
(NRC Handelsblad, 9 juni 2006)

Wild agressieve figuratie is de bekendste schilderstroming van de laatste paar jaar, nadat geometrie en abstractie weer in de belangstelling waren gekomen, en tussendoor woei uit Amerika de tendens over om met gladde verflak het handschrift terug te dringen. Toch wordt er, wars van al dit nieuws, nog steeds 'gewoon' geschilderd, zoals de titel van de tentoonstelling Just Paintings lijkt te willen zeggen.

Dat er nog altijd gewoon mooi geschilderd wordt, bewijst in Just Paintings vooral Hans Verweij. In zijn feestelijke interieurstukken dansen de stoelen en muren vibrerend en wel de toeschouwer tegemoet. Ook vallen de stillevens van Gijs Frieling op, waarin geruite tafelkleedjes zich opdringen alsof ze net belangrijk zijn als het serviesgoed dat daar bovenop staat en dat van Frieling een bijna magische uitstraling heeft gekregen. Zo licht en helder als de atmosfeer is in de interieurs die Verweij schildert, zo warm is die bij Frieling.

De zeven exposanten in Just Paintings tonen ieder twee of drie werken. De stijl is redelijk vergelijkbaar, de formaten ook. Zodoende hangt er een rij doeken die figuratie en abstractie samenbrengen in een persoonlijke, niet te prominente verftoets. De een wat meer zus, de ander wat meer zo. Geen heel hippe trends, gewoon een persoonlijk verlangen om vanuit verf een eigen beeld te doen opdoemen.

Maar een inhoudelijke samenhang tussen de kunstwerken is er niet. Evenmin is er een confrontatie die zorgt dat de doeken door onderlinge verschillen aan kracht winnen. Deze zeven mensen zijn samengebracht, gewoon omdat ze schilderen. Andere verbanden ontbreken en de doeken van Frieling en Verweij lijden onder een paar zwakkere broeders die ertussen zitten. Just Paintings heeft meer weg van een liefdeloze stockopstelling dan van een doordachte tentoonstelling.

'Het zijn maar schilderijen' is dan ook een betere vertaling van de titel.

'Just Paintings' t/m 2 juli 2006 in RAM Galerie, Blekerstraat 10, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u. (Foto: Hans Verweij, schilderij)

sandrasmets.nl / teken - schilderkunst / just paintings