sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / sandra smets
Sandra Smets
(e-mailadres: post_at_sandrasmets.nl)

Van origine kunsthistoricus heb ik me in mijn werk vooral bezig gehouden met hedendaagse kunst, waarvan een flink aantal jaren als hoofd communicatie bij het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, tot begin 2011. In de tussentijd kreeg ik - in 2001 - een wekelijkse galerierubriek in het Rotterdams Dagblad. Toen die krant in 2005 fuseerde met het Algemeen Dagblad ben ik overgestapt naar het NRC Handelsblad als medewerker beeldende kunst. Ik schrijf over hedendaagse en soms oudere kunst. Vooral ben ik geïnteresseerd in kunst in relatie tot de openbare ruimte en stadsontwikkeling en in de twintigste eeuw. Op deze website staan wat oudere en nieuwere teksten die ik heb geschreven voor NRC en andere opdrachtgevers.

Zo maakte ik een publicatie voor de Erasmus Universiteit Rotterdam (over 'de eieren van Petri', een omgevingskunstwerk). Voor het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam heb ik meegewerkt aan de publicatie 'Op Zuid' en 'Raamvertellingen', waarvoor ik onderzoek deed naar de artistieke ontwerpgedachten van wederopbouwwijk Pendrecht. Voor Giny Vos en Valiz liep ik een jaar mee met Vos die aan een aantal grote opdrachten werkte, na te lezen in Vos' monografie Singing in the Dark. In 2014 schreef ik de tekst voor een publicatie over het grootste land-artkunstwerk dat Nederland gekend heeft: een aardwerk van Teun Jacob en Kees Verschuren op de Eerste Maasvlakte. In oktober 2012 won ik de Hans Baaij Essayprijs met een essay over mc Helderheid en de rol van kunst in Rotterdam Zuid. Daarnaast heb ik teksten geschreven voor verschillende kunstenaars, publicaties, tentoonstellingscatalogi.

In 2018 werkte ik als gastconservator in Museum Boijmans Van Beuningen aan de tentoonstelling 'Boijmans in de oorlog. Kunst in de Verwoeste Stad'. Dat leverde zoveel interessante inzichten op, stof voor een publicatie. Daarom ben ik in vervolg daarop in 2020 begonnen om, opnieuw in samenwerking met het museum, onderzoek te doen naar kunst in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Mijn grote dank gaat uit naar Harco Rutgers die de site heeft vormgegeven (www.harcorutgers.nl).

sandrasmets.nl / sandra smets