sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / openbare ruimte / witschilderactie

'Multi-culti beeld' niet wit geschilderd
(NRC Handelsblad, 19 december 2011)

Was het een grap geweest? Of durfden de initiatiefnemers niet meer? Hoe dan ook: de aangekondigde schilderactie van het Marathonbeeld in Rotterdam liep afgelopen zaterdag met een sisser af. Eerder die week hadden omwonenden van het kunstwerk anonieme pamfletten in hun brievenbussen gevonden. Onder de kop 'Actiedag' stond te lezen: 'De kunstmaffia en de zitvlees-regenten van het stadhuis hebben naast de Erasmusbrug een 'prachtig multi-culti beeld' neergezet. Met allemaal vrolijke kleurtjes! (.) Maar aan ons blanken wordt nooit iets gevraagd!! (.) Daarom gaan wij dat multi-culti beeld wit schilderen! Kom ook op 17 december om 3 uur naar de Erasmusbrug! Neem witte verf & kwasten mee!'.

Het zorgde dat de politie een etmaal lang surveilleerde. "Op mijn vrije dag," vertelt de undercover wijkteamchef, "maar berichten over racisme en vernieling nemen we serieus". Hij had zoiets nooit eerder meegemaakt en dat gold ook voor de kunstenaar, Henk Visch. Nerveus was hij overgekomen uit Eindhoven, klaar om met vandalen in gesprek te gaan. "Wel eens zijn jongeren in een tractor tegen een bronzen beeld van mij gereden. Maar dat was baldadigheid, geen haat."

Het kunstwerk in kwestie is een sculptuur met verschillende kleurvlakken. Het symboliseert de prijs voor de winnaar van de marathon: het is een geabstraheerd bosje bloemen. De gemeente heeft het werk niet betaald maar kreeg het tien jaar geleden cadeau van de Stichting Marathon Rotterdam.

Maar wie er ook langs kwamen zaterdag, niemand met een pot verf. Wel een paar betrokken kunstenaars, die met de vijf agenten in gesprek gingen: zou het een PVV-actie zijn of een parodie? Op kunstblog Trendbeheer werd gespeculeerd over een grap van kunstenaar Harmen de Hoop. Onder de afzender Geen Stijl had hij in Den Haag flyers verspreid over een abstract beeld waarin hij schreef anale groepsseks te herkennen. "Nee," stelde Visch resoluut, "kunstenaars zetten niet aan tot vandalisme." Hij gokte eerder op een scholier. "Die zo'n net pamflet maakt zonder spelfouten? Bestaat niet," reageerden anderen. Het zijn lafaards, besloot een aanwezige, wie het dan ook zijn. "En ze moeten van onze kunst afblijven," voegde de wijkagent toe.

sandrasmets.nl / openbare ruimte / witschilderactie