sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / openbare ruimte / honet gues allergy

Nachtreizen van Parijs street art trio
(NRC Handelsblad, 21 november 2009)

De achtergrond toont Parijs bij nacht, de voorgrond een dandy in smoking met een mijnwerkershelm op. In zijn ene hand houdt hij een sigaret bevallig vast, in zijn andere hand een sleutel. Dit moet de sleutel naar de stad zijn, weet je als je de tentoonstelling ziet waar deze tekening in hangt. Het is getekend door een van de drie Parijse kunstenaars Honet, Gues of Allergy - bijschriften ontbreken - die samen een tentoonstelling inrichtten over hun nachtelijke stadsreizen. Over die fascinatie gaat deze tekening: avontuur, duisternis, en de romantische schoonheid die daarbij hoort.

Het is een reislustig drietal. Bij Showroom Mama exposeert het een beeldverslag van een fikse Aziëreis - polaroids van reclameborden, treinen en meisjes - en daarnaast laten ze zien hoe zij de sleutel van Parijs in handen hebben: foto's en films tonen hun nachtelijke reizen door metrotunnels, over gebouwen, in bunkers. Met maskers op en een biertje erbij maken ze er feestelijke escapades van. De afgelopen jaren is vaker gebleken dat Mama nauwlettend de Parijse street art in de gaten houdt. Space Invader en Zedz, helden uit dit half-legale circuit, waren er al te gast.

De moraal van deze kunst is helder: het leven is een avontuur, mits je je best doet om af te wijken van de gebaande burgermanspaden. De dwaaltochten van deze kwajongens passen in een eerbiedwaardige Parijse traditie: in de jaren twintig begonnen surrealisten de stad terug te eisen van planologen door alternatieve routes te wandelen. Ze gebruikten de plattegrond van Londen om door Parijs te lopen, kozen routes van rioolbuizen, lieten drugs of toeval bepalen of ze rechts of links gingen. Situationisten, street artists en vele anderen zetten dit voort. Waarschijnlijk maakt de huidige Parijse onvrede over de betonnen banlieues dit soort tradities opnieuw urgent. Daardoor is deze tentoonstelling begrijpelijk, maar ook nogal déjà vu.

Op zich probeert het drietal wel in een eigen, romantische stijl zijn avonturen te verbeelden. De nachttekeningen tonen stemmig gotische kerken, dreigende bunkers en tunnels met schedels en zilveren bliksemschichten. Maar hun achtergrond als graffiti-artists lijkt het drietal parten te spelen: de tekeningen zien er haastig gemaakt uit, zonder de toewijding die nodig is om iets visueel te doen overtuigen. Zoiets geldt ook voor hun reis door Azië. Het ziet eruit als een leuke vakantie. Maar waarschijnlijk zijn de reizen mooier dan de tentoonstelling.

'Het Kabinet', t/m 22 december 2009 in Showroom Mama, Witte de Withstraat 29-31, Rotterdam. Wo-zo 13-18u. www.showroommama.nl

sandrasmets.nl / openbare ruimte / honet gues allergy