sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / openbare ruimte / eurobruggen

Eurobruggen gebouwd in Spijkenisse
(door Sandra Smets, juni 2011)

Landen zijn net kleuters. Als je er één bevoordeelt, krijg je ruzie met de rest. Toen bijna tien jaar geleden de euro werd geïntroduceerd, werden de bankbiljetten 'land-neutraal' ontworpen. Er staan bruggen op die nergens echt bestaan en speciaal voor de eurobiljetten verzonnen zijn. Daar kon niemand ruzie over krijgen. Tot nu. Want: ze worden echt gebouwd. Wie zou dat zijn, die zich zo brutaal profileert als kloppend hart van de Europese Unie? Dat is nieuwbouwwijk De Elementen, aan de rand van Spijkenisse. De tien-eurobrug en de vijftig-eurobrug zijn bijna klaar, de andere vijf volgen.

Kunstblog Trendbeheer signaleerde als eerste de bruggen en prees het als 'volkomen krankzinnig'. De kwade genius is de Rotterdamse kunstenaar Robin Stam (1981), lid van kunstenaarscollectief Rotganzen. Dat maakt onder meer lollies met de woorden asbest en arsenicum - vanitas voor de allerjongsten onder ons.

"Het leek me gewoon heel grappig," vertelt Stam, die zelf in Spijkenisse opgroeide. Hij vertelde het idee aan een raadslid, dat contact opnam met een wethouder, zo is het gaan rollen. Iedereen bleek enthousiast. "Wij lopen er helemaal mee weg," antwoordt ook een bouwvakker van de firma Schouls op het bouwterrein.

Is Spijkenisse misschien exemplarisch voor Europa? In elk geval is het typisch Nederlands. Deze voormalige groeigemeente heeft dezelfde rijtjeshuizen als Zoetermeer, Almere, Hoogvliet. Het heeft dezelfde prijsvechters en nachtclubs met tropische decors. De Elementen is luxueuzer. Het heeft sjieke appartementen en neo-jarendertighuizen. Over een slootje, dat de wijk afscheidt van de rest van Spijkenisse, verschijnen de voorheen fictieve symbolen die bruggen willen slaan tussen eurolanden.

Deze bruggen, die er toch wel Italiaans uitzien, bestaan uit betonnen façades die op playmobil lijken. De roze en oranje kleuren knallen harder dan in je portemonnee. Het moiré-effect op de biljetten dat valsemunters moet ontmoedigen, wordt in Spijkenisse neprustica met strakke lijnen. De bogen worden halverwege afgekapt, net als op de biljetten. En hoe bizar dit project ook is, het resultaat past wonderbaarlijk goed bij de huidige woningmarkt met zijn anti-moderne nostalgieën.

Zou dit nou een linkse of rechtse hobby zijn? Europese symbolen vernederlandsen? En er is al zo veel crisis in euroland. Om over de kunstpolitiek maar niet te spreken. Gelukkig is daar in Spijkenisse even niets van te merken.

www.robinstam.nl (foto: robinstam.nl)

sandrasmets.nl / openbare ruimte / eurobruggen