sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / mediakunst / sonia cillari
Een wereld vol eiwitten
(Rotterdams Dagblad, 28 juni 2005)

De meeste stervelingen zal het niet heel veel zeggen, maar het Erasmus Medisch Centrum is er dolgelukkig mee: in maart van dit jaar werd de I-Space-afdeling in gebruik genomen. Het is een ruimte waar biologische processen driedimensionaal kunnen worden nagebootst. Dit dient om data over eiwitten interactief te verzamelen en te analyseren. Nuttig voor onderzoek naar epidemieën.

Dit virtual reality lab is weliswaar niet bedoeld om in te gamen, maar, in essentie is de vergelijking met een speelhal niet ver weg. Dus is het zonde om er niet iets meer creatiefs mee te doen, hebben de betrokken wetenschappers bedacht. In samenwerking met V2_ heeft het ziekenhuis de Italiaanse Sonia Cillari uitgenodigd om een kunsttoepassing te maken over deze I-space. De resultaten ervan laat ze nu zien in de Erasmus Galerij.

Cillari noemt zich digitaal kunstenaar annex architect; digitale kunst draait meestal uit op het bouwen van ruimtes, ergo digitale architectuur. Cillari ontwierp dan ook op de computer een vrouwfiguur die de I-Space binnenwandelt en rondkijkt tussen alle microbiologisch gekrioel. De omgeving om haar heen is zwart met enkele kleurige lichtflitsen en -lijnen die oplichten als de noodhulpverlichting in een vliegtuig.

Dit alles is te zien op enkele fotoprints die samen met twee monitoren Cillari's tentoonstelling vormen. Eén monitor doet het niet, de andere toont een soort simulatie van de I-Space in de vorm van een diashow. Deze foto's bevatten abstracte achtergronden die best aardig bewegen, maar interactief is het nauwelijks. Ook al ligt er een muis bij. Daarmee kun je enkel doorklikken naar volgende dia's waarop je steeds diezelfde mensfiguur ziet rondkijken in een glimmende abstracte wereld. Ze wordt er omgeven door membranen en bellen met wokkelachtige structuren, zo zien eiwitten eruit in de microbiologie, maar wat ze daar te zoeken heeft, is onbekend.

Je ziet vaker bij digitale kunst dat kunstenaars zich laten verleiden door het geavanceerde uiterlijk van de technieken die voorhanden zijn. En dat ze daar zo enthousiast mee gaan spelen dat ze er niet bovenuit stijgen en iets anders zeggen. Dat terwijl virtual realities de mogelijkheid hebben om de verbeelding te prikkelen - zoals George Lucas laatst zei, de regisseur van Star Wars en daarmee in feite ook de schepper van een virtuele wereld.

Misschien is voor sommige mensen een computerprogramma an sich al droom genoeg. Cillari's presentatie lijkt in elk geval vooral op een zeer vakkundig vormgegeven demonstratie van een softwarefabrikant.


Sonia Cillari 'GATC / life', T/m 14 juli 2005, Erasmus Galerij, Dr. Molewaterplein 50 Rotterdam. Ma - do 10 - 19 uur, vr 10 - 16 uur.

sandrasmets.nl / mediakunst / sonia cillari