sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / interdisciplinair / uncommitted crime
Geweren printen en gebitten kweken bij Quartair in Den Haag
(NRC Handelsblad, 13 september 2012)

Bent u toevallig crimineel? Voortvluchtig? Geen nood, de kunst brengt uitkomst. In kunstcentrum Quartair exposeert kunstenaar Stijn Belle enveloppen met wattenstaafjes waarmee u wat wangslijmvlies kunt afnemen. Hij stuurt dit voor u naar de politie met een door hemzelf ondertekende schuldbekentenis. Uw DNA op de plek van de misdaad wordt aan zijn naam gekoppeld en voilà, u bent vrijgesproken, en Belle is een succesvolle luis in de pels van Het Systeem, een rol waar kunstenaars graag van dromen.

Belle doet in Quartair mee aan de groepstentoonstelling Uncommitted Crime, die nogal flirt met de populariteit van tv-series als CSI. Pontificaal in de ruimte staat een 'glove box': een soort couveuse waar je met handschoenen zaken kunt betasten die er hier vrij smerig uitzien: verfmaterialen en ateliertroep. Daarmee grapt kunstenaar Adam Zaretsky dat je zo steriele kunst kunt maken. Steriele kunst, wat zou dat zijn? Niet dat we daar echt achter komen, er fladdert al een vliegje in rond.

Uncommitted Crime bestrijkt het nogal vage gebied van bio-art. Soms is dat enkel mooi, zoals de geborduurde orchideeën van Sara Martin Mazorra, soms is het eigenlijk net niets, zoals de met videoschermpjes opgeleukte textiellapjes van Dorith Sjardijn. Maar grosso modo is dit een spannend terrein waarin uitvindingen ontstaan, en de nodige ethische dilemma's. Bijvoorbeeld: nu 3D-printers in opkomst zijn, hebben we door dat je daarmee kalashnikovs kunt printen? Dat vroeg Art van Triest zich af en nam uiteraard de proef op de som. Hij hing de loop, romp en kolf aan drie roterende kettingen - in delen is het niet verboden, maar eens in de zoveel minuten staan ze op één lijn om zo een illegale situatie te vormen.

Van Triest kreeg zijn werk gemakkelijker voor elkaar dan Soyo Lee. Zij wilde het onderzoek voortzetten van een achttiende-eeuwse arts die meende dat je in hanekammen gebitten kon kweken. Nou nee, zoiets verwerpelijks zagen subsidiegevers niet zitten, waarna Lee zelf moest gaan ontdekken hoe je een haan vangt en keelt en meer - foto's en stukjes haan hangen in Quartair. Hoe ver bio-art kan gaan bewijst vooral Jalila Essaïdi, die kogelwerende mensenhuid ontwierp. Mecenas Geert Verbeke bood zich aan voor een implantaat, maar geen arts wilde meewerken. Niet iedereen deelt die dilemma's: Essaïdi is in gesprek met het Pentagon. Geen linkse hobby, die kunst.Uncommitted Crime, t/m 29 september 2012 in Quartair, Toussaintkade 55, Den Haag. Do-zo 13-17u. Inl.: www.quartair.nl

sandrasmets.nl / interdisciplinair / uncommitted crime