sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / interdisciplinair / abner preis
'Deze circusshow is gul'
(NRC Handelsblad, 28 januari 2011)

De Amerikaanse kunstenaar Abner Preis woont en werkt in Rotterdam, waar afgelopen weekend bij Showroom Mama zijn tentoonstelling 'The Adventures of the Great Abnerio' opende. 

"Drie jaar geleden veranderde mijn leven. Ik belandde in een gastatelier van Stichting B.a.d in Charlois, Rotterdam Zuid. Daar heerst in de kunstenaarsgemeenschap zo'n ongelooflijke vibe , dat moet eigenlijk geheim en intact blijven. Dat zeg ik niet zomaar want ik reis veel. Ik werk in Duitsland en België, ben net terug uit Miami. Die samenwerking zoals in Charlois is ook waar mijn werk over gaat. Aan de tentoonstelling van the Great Abnerio werkten honderd mensen mee, kijk hun namen staan op een muur. Zoals Rocco Pezzella met wie ik een animatiefilm maakte waarin verhalenverteller Abnerio goocheltrucs uitvoert. The Great Abnerio opent een wereld van mogelijkheden.

Deze circusshow is gul, het biedt iedereen iets. Ook 's avonds als je langs de etalage loopt en binnen de draaimolen en fontein ziet en alle kussens en speelgoedbeesten, moet je een ervaring meekrijgen. Als je overdag binnenloopt, moet je een pad volgen met regels. Schoenen uitdoen, over de tapijtwolkjes lopen en glimlachen. Nee zelf glimlach ik niet, ik ben geen circusact, ik ben kunstenaar. Pak een knuffelbeest, heb je kinderen? Goedzo, dan ken je deze dingen. Plak een snor op en ga zitten.

Ik heb dezelfde boodschap als Joseph Beuys: haal kunst van zijn sokkel, naar de mensen toe. Daarom werk ik met bekende beeldtalen, zoals superhelden en het circus, waarvan ik de aloude verwondering laat herleven. We zijn vergeten hoe het voelt om een teddybeer vast te houden. Maar het belangrijkste is dat het kunst is. Ik ben geen artiest, ik ben kunstenaar en als zodanig wens ik rijk en beroemd te worden.

Over mijn eigen superheldenverleden praat ik liever niet. Dat heeft niets met deze show te maken. Inderdaad kennen veel Rotterdammers mij als superheld, met cape. Maar dat is een zwaar bestaan, er is zo veel onrecht. En als ik in nood zou zijn, dan word ik liever gered door Abnerio. Hij gaat instinctiever te werk, net als Michael Knight uit de tv-serie de Knight Rider. De muziek daarvan hoor je in Mama. Knight was een genie, hij had een puurheid waar mensen volgens mij naar op zoek zijn. Hij en Abnerio hoeven er niet over na te denken om mensen te helpen, dat gaat vanzelf. Niet door misdaden op te lossen, maar door verbeelding te schenken. Vooruit, misschien wil ik eigenlijk wel de wereld redden maar dat zeg ik niet hardop.

Die honderd namen, dat worden er meer. Met vrijwilligers maak ik nog een film, voor tijdens het filmfestival, en ik ga op toernee als performancekunstenaar. Alles in de magische geest van Abnerio. You've got to kick ass. Samenwerking is alles. Ik was zes weken in het Kunsthuis Syb in het Friese Beetsterzwaag. Een paradijs. Heel groen en Rutger Hauer woont daar. Is er iets cooler dan dat? Nee, niet antwoorden! Er is níets cooler dan dat. Alle vijfhonderd dorpelingen steunden mijn plannen. Twintig procent van de bevolking, inclusief de voltallige brandweer, verkleedde zich om in mijn film te figureren. Dat wil ik wel in China herhalen, een film met twintig procent van de Chinese bevolking opnemen. Weet je hoeveel mensen dat wel niet zijn?"

Tentoonstelling: The Adventures of the Great Abnerio, t/m 13 maart 2011 in Showroom Mama showroommama.nl/ en zie ook  trendbeheer.com/

sandrasmets.nl / interdisciplinair / abner preis