sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / installaties / earth is smaller than thought
De subversiviteit van kantoorklerken
(NRC Handelsblad, 5 maart 2011)

Guust Flater, de stripheld, of eigenlijk anti-held, werd vorige eeuw bedacht als prototype van de luie en incapabele kantoorklerk. Flater werkt bij een stripuitgeverij. Daar komt regelmatig een zakenman langs om contracten te ondertekenen. Maar telkens vertrekt de man boos, met lege handen, tot waanzin gedreven door Flaters onkunde. Waar de contracten over gaan doet er niet toe, net zoals het in Het Bureau van Voskuil ook onduidelijk is wat het instituut doet. In onze keurig georganiseerde welvaartsmaatschappij, lijkt de subtiele subversiviteit van kantoorklerken de enige weerstand die een gemiddeld mens nog kan bieden.

Ook kunstenaars hebben niets meer te bevechten: alles is al bereikt. Natuurlijk, de kunsthatende PVV rukt op maar hongerbuikjes zie je nog nergens. Dus geen wonder dat nu een kunstenaar een kunstwerk over Guust Flater heeft gemaakt. Rufus Ketting bouwde in Galerie Frank Taal Flaters kantoor na waar de boze klant voor de zoveelste keer is weggestormd. De omgegooide stoel ligt voor het oerdegelijke bureau en op de wand schilderde Ketting de kreten na van de bijbehorende woede-uitbarsting uit het stripverhaal.

De installatie maakt deel uit van de tentoonstelling 'Earth is smaller than thought': aanleiding is de ontdekking dat de aarde twee millimeter kleiner blijkt te zijn dan we dachten. Zo'n thema is natuurlijk kul. Het is een excuus om kunst te laten zien die het leven wil relativeren, en desnoods wat mensen op de kast jaagt. Hans Citroen vergrootte een foto uit van Churchill die op de conferentie van Jalta een glorieus vredesgebaar maakt. Voor honderdvijftig euro kiekt Citroen je staand onder dat V-gebaar, zodat Churchills vingers melig boven je hoofd uitsteken als twee hazenoortjes.

Het is een tentoonstelling vol nonchalante kunst en woordgrapjes. In deze staat is de veelzeggende titel van een rafelige theedoek met de Nederlandse vlag, door Ketting gevonden en opgehangen. It's not you, it is me heet de spiegel van Marijke Appelman, als de oneliner waarmee filmpersonages in romcoms hun verkering dumpen. Dat zijn de goede voorbeelden, andere zijn echt te niksig. Marijke Appelman timmerde mdf op een leeg schildersdoek: Next Level . Daan den Houter hing perspex plankjes aan kettingen - conceptuele kunst? Of toch gewoon... perspex aan een kettinkje? Al met al zijn deze kunstenaars gewoon Guust Flaters: flierefluiters, die je tot waanzin drijven als je ze serieus wil nemen.

Earth is smaller than thought, t/m 12 maart 2011 in Galerie Frank Taal, Van Speykstraat 129, Rotterdam. www.franktaal.nl

sandrasmets.nl / installaties / earth is smaller than thought