sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / groepsshows / peeping tom
Dazzle the evil eye
(NRC Handelsblad, 11 maart 2011)

Naakt in de kunst - de meeste museumbezoekers weten dat het erbij hoort. Het gaat over schilderkundige vraagstukken, wordt vaak gezegd. Of over engagement. Of anders wel over de definiëring van het kunstenaarschap via de begrenzing van het lichaam.

De Britse curator Keith Coventry denkt daar anders over. Onder de veelzeggende titel Peeping Tom exposeert hij in Kade in Amersfoort tachtig kunstwerkjes van landgenoten. In het puriteinse Engeland kwam eind vorige eeuw de populaire Young British Art op met veel naakt. Of je het nu functioneel naakt wilt noemen of niet, het varieert van erotisch tot pornografisch. De kunstwerkjes die Coventry verzamelde, hebben een klein en heimelijk formaat. Ze hangen boven en onder elkaar op de minst dankbare plek van het pand: op zolder. Over twee jaar verhuist Kade naar een nieuw gebouw, maar voor een gluurshow is dit zolderhok juist de beste plek.

Peeping Tom is een personage uit de middeleeuwse legende van Lady Godiva. Deze gravin had te doen met de arme boerenbevolking en wilde haar man ertoe bewegen de belastingen te verlagen. Hij reageerde met een weddenschap: als zij naakt te paard door het graafschap zou rijden, zou hij de belastingen verlagen. Zo geschiedde. De bevolking had beloofd niet te kijken, maar de kleermaker Tom kon zich niet beheersen. Hij keek en werd blind.

Godiva's genoeg in de show Peeping Tom . Tracey Emin zit met een open blouse te paard - een videokunstwerk dat door media is aangeduid als 'een lyrische meditatie'. Ook elders in de tentoonstelling zitten vrouwen op paarden, liefst bloot, en ook is er veel bloot zonder paarden. Tussen de werken vol genitaliën en steelse blikken hangen een paar kunstwerken met spiegelglas. Dat kun je vraagstukken over het platte vlak noemen. Maar ook laat deze kunst de Peeping Toms van nu zien. Geen van hen verlaat blind de tentoonstelling. Als je Coventry mag geloven kun je bij deze Godiva's maar één soort blindheid oplopen: niet zien dat alle kunstenaarsconcepten er niet toe doen, en deze kunst gewoon over lust gaat.

Peeping Tom, t/m 8 mei 2011 in Kunsthal Kade, Amersfoort: www.kunsthalkade.nl (foto Kunsthal Kade: Jeanine Woollard, 'Whoa', 2008; Jonathon Yeo, Brown Heart)

sandrasmets.nl / groepsshows / peeping tom