sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / groepsshows / gouden bergen
De vreugde is er, nu de ideeën nog
(NRC Handelsblad, 9 januari 2010)

Zeventig kunstruimtes telde het tijdschrift Fucking Good Art vorig jaar geleden in Rotterdam, en wijdde daar een speciale editie aan. Het ging enkel om de expositie- en debatorganisaties voor beeldende kunstenaars. Terwijl galeries in de havenstad al jaren worstelen om te overleven, ook vóór de kredietcrisis al, blijven kunstenaars zelf ruimtes openen om hun kunsten te vertonen.

Aan die zeventig adressen kunnen weer wat nieuwe worden toegevoegd, zoals de Kapsalon, KunstMarkt en de Zwarte Ruyter. De stad lijkt met dit officieuze en levendige kunstcircuit hersteld van de verlammende werking die jarenlang uitging van het kunstvijandige gemeentebestuur van Leefbaar Rotterdam.

Een zo'n ruimte die zich net iets aan het officiële circuit onttrekt, is Dek22 in Coolhaven. Het heeft onduidelijke openingstijden, geen telefoon en beantwoordt geen email. PR gaat vooral via Facebook. Maar een druk programma heeft het wel. De huidige groepstentoonstelling Gouden Bergen is het beste te bezoeken op een modeavond of garage sale of andere bijeenkomsten waar kunstenaars rondhangen, muziek luisteren en elkaars werk bekijken.

Gouden Bergen is een initiatief van twee jonge kunstenaars, Linda van der Vleuten en Bruce Tsai. Ze vroegen twaalf generatiegenoten om met hen een tentoonstelling in te richten over hun toekomstverwachtingen. De titel is goed gekozen: de hele expositie straalt blijdschap uit. Een kleurige fantasystijl overheerst, waarin slogans, graffiti en populaire beeldcultuur vermengd zijn. De resultaten, veelal schilderijen en tekeningen, neigen naar illustratieve figuratie of hippe prints uit de mode-industrie. Niet gek, want de kans is groot dat een aantal exposanten uiteindelijk in de toegepaste kunst terecht komt: vormgeving, mode en tekenkunst versmelten in dit dynamische kunstcircuit.

Alles ligt nog open voor deze exposanten die flitsende pseudoniemen hanteren als Super A en Ready 2Rumbl. Gino & The Garlic Myth exposeert een boekenkast vol dozen met daarop de tekst '108 boxes filled with super amazing future'. Er liggen lege A4tjes in: de ideeën moeten nog komen. En dat is zeker waar, want een volwassen stijl hebben de meeste exposanten nog niet. Doordat ze aan het begin van hun carrière staan is het niveau nog enigszins studentikoos. Dat mag de pret niet drukken. Het geloof in een stralende toekomst vol gouden bergen spat van deze optimistische tentoonstelling af.

Tentoonstelling: Gouden Bergen, t/m 17 januari 2010 in Dek22, Willem Buytewechstraat 22, Rotterdam. www.dek22.com

sandrasmets.nl / groepsshows / gouden bergen