sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / groepsshows / bis71
Strepen als tropische plant
(NRC Handelsblad, 15 maart 2012)

Was het een Chanel die stelde dat je door een jurk moest denken 'wat een mooie vrouw' en niet: 'wat een mooie jurk'? Kunst in een gebouw kan hetzelfde doen: 'wat een mooi gebouw', denk je bij de keramiekinstallatie in tentoonstellingsruimte BIS71. Het pand van architect Bisscheroux uit 1971 (vandaar de naam) is opgebouwd uit glas en grijze betonblokken. Stapelingen van soortgelijke blokken dienen als sokkels van kleine witte sculpturen van Jack Holden en Eva Räder - halve vaasjes, dingen met deukjes. Samen met de stenen vormen ze een landschap dat de Corbusierachtige lijnen van de architectuur benadrukt: massa, licht, ruimte. Je zou het de beeldjes bijna vergeven dat ze zelf zo onooglijk zijn.

Het grijze pand ziet eruit alsof het gemaakt is voor de kunst - type Duitse museumarchitectuur. Maar dat is niet zo. Het was ontworpen voor een verfgroothandel, die een neutraal gebouw wilde zodat de eigen verfkleuren beter uitkwamen. De eigenaar, kunstliefhebber en collectioneur Jo Eijck, ging er al snel tentoonstellingen organiseren. Na een tijd werd het verkocht aan Paul Lintzen, óók ondernemer en kunstliefhebber, die De Ateliers in Amsterdam sponsort. Hij voelt zich begaan met kunstenaars die vaak na een opleiding een ongewisse toekomst tegemoet gaan en besloot ze een podium te bieden. Dat werd BIS71: een particulier initiatief, gratis entree.

Inmiddels de zevende tentoonstelling is aan Holden en Räder, gestudeerd aan De Ateliers, inmiddels getrouwd. BIS71 toont ook hun individuele werk. Holden schildert schematische portretten, meer suggestie van een mens dan echte levende wezens, afgezien van de wijze ogen, die toch ook maar verfstipjes zijn.

Räders doeken zijn net zo schetsmatig. In wat oranje vegen vleien tropische zangvogels zich neer in een lilakleurige wereld, groene strepen als tropische planten. Een ander werk toont een vrouw op de rug bezien. Verkrampt ze haar armen? Waarom keert ze zich af? Of zijn dit onnozele vragen en zijn de werken van Holden en Räder alleen maar verf, abstracte kunst vermomd als suggestieve figuratie?

Behalve een installatie begon het echtpaar een reeks collages: de een schilderde stengels, de ander plakte gezichtjes uit tijdschriften. De een tekent golven, de ander lijmt er surfers op. Plakplaatjes die hadden verwacht in poëziealbums te eindigen, belanden ineens tussen reuzenbloemen en op zee. Als je deze kunst mag geloven, is dit een goed huwelijk.Tentoonstelling: Static on the Radio t/m 22 april 2012 in BIS71, Rijksweg Noord 71, Geleen. Za-zo 14-17u. en op afspraak: 06 51609319 / www.bis71.nl. (foto via Bis71: installatie 'Static on the Radio' van Jack Holden en Eva Räder).

sandrasmets.nl / groepsshows / bis71