sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / fotografie / schumm en blommers
Anuschka Blommers en Niels Schumm
(NRC Handelsblad, 6 oktober 2006)

De Rineke Dijkstraschool is nog steeds alive and kicking. Anuschka Blommers en Niels Schumm exposeren bij Torch fotoportretten van drie jonge vrouwen die bijna zijn uitgepuberd. Tegen een neutrale achtergrond poseren ze in een klassiek contraposto, handen op de heupen of een paar vingers in de broekzakken, en kijken zo nonchalant mogelijk de camera in. Intussen zijn ze niet opgemaakt, glimt een bovenlip of is het haar wat statisch geworden, zijn de kleren wat gewoontjes en is de belichting niet bedoeld om ze mooier te maken.


Het is een bekend gegeven: jonge vrouwen neerzetten in een tweespalt tussen stoer en onzeker, sexy en onhandig, vamp en schoolmeisje. Het werkt in die zin dat je de gehele complexiteit van identiteit en imago in een fractie van een seconde ziet en het drietal beter doorgrondt dan ze hadden gehoopt. Wat dat betreft zijn het geslaagde foto’s. Alleen, we hebben het al zo vaak gezien. Het verschil met andere portretten van jonge vrouwen is dat dit drietal geen amateurs zijn, maar aspirant-fotomodellen. Die wetenschap levert voor het resultaat geen substantieel verschil op. Want met de flatterende voordelen van modefotografie zijn ze niet gefotografeerd.


Nee, dan de tweede fotoserie die het duo in Torch exposeert. Vijf koppen zijn te zien, larger than life. Het lijkt bijna een anti-photoshop-statement: zo haarscherp zijn alle poriën en een enkel puistje uitvergroot. Vijf werkelijk glamoureuze portretten, van meer dan een vierkante meter ieder, tonen mensen die gewend lijken te zijn in de camera te kijken. Voor twee van hen geldt dat inderdaad. Rem Koolhaas kijkt peinzend, een vrouwelijk ex-supermodel kijkt vorstelijk. De andere drie, twee vrienden en een buurmeisje, zijn duidelijk door het kunstenaarsduo de goede kant uit geduwd. Blommers en Schumm hebben deze gewone, niet supermooie jonge mensen een X-factor weten te geven. Dit soort krachtige portretten is veel sterker dan het onzekere drietal bij de ingang van de galerie.


‘Anita and other Portraits’, t/m 14 oktober 2006, Torch, Lauriergracht 94 Amsterdam. Do-za 14-18u.

sandrasmets.nl / fotografie / schumm en blommers