sandrasmets.nl w w w
 
 
sandrasmets.nl / beurzen en evenementen / kunstvlaai 6
Hardrock en politici met hoofddoekjes
Door Sandra Smets

Er staan veel hokjes en hoge installaties in de Zuiveringshal van de Kunstvlaai, maar de minaret van PlanetArt piekt overal bovenuit. Het lijkt niet echt een minaret, maar artistiek leider Kees de Groot noemt de metalen paal zo. Bovenaan hangt een pop: een homoseksueel die in Iran is geëxecuteerd. De kleinere toren ertegenover vertegenwoordigt het westerse kamp in de vorm van de Mediamarkt, maar sponsoring zat er niet in. De stand is een metafoor voor de kloof van het westerse marktfundamentalisme en het moslimfundamentalisme, verklaart De Groot. Op de veertig tv's binnen draaien onder meer 'shock-art' filmpjes, met nieuwsflitsen van Al-Jazeera en westerse gewelddadige tv-beelden. 'Beware of God' staat over de ingang gesprayd.

Deze harde boodschap staat niet alleen op deze zesde editie van de Kunstvlaai. Pal tegenover de minaret staat een levensgrote tank, gemaakt door het duo Snodevormgevers. Samengesteld uit blikken van Shell lijkt het te verwijzen naar de echte motieven achter de Irakoorlog. Wie geen olieblikken heeft maar wel een tank in huis wil, kan terecht bij Marinke Marcelis, die een kartonnen bouwplaat ophing van twee tanks. Je kunt kiezen: nazi-Duitsland of de Russen.

Wie dacht dat geëngageerde kunst uit was, ziet hier het tegendeel. Brigitte Mulders laat moslima's aan de macht komen: ze maakte een wandvullende knipselcollage van krantenfoto's waarbij ze elke politicus en voetballer voorzag van een hoofddoekje. Daarnaast richtte Iris Kensmil een schilderijeninstallatie in over slavernij, een thema dat net als raciaal bewustzijn bij meer kunstenaars terugkeert. Maar ondanks deze ernst overheerst in de Kunstvlaai een vrolijke krakers- en studentenmentaliteit: geen witte muren want zelfs de videohoekjes zijn verbouwd tot kleine huiskamertjes, waar je vanuit een oude leren bank films kunt bekijken van stadsbeelden en jongens die rondklauteren in parkeergarages.

Oorlog en wereldproblematiek zijn een rode draad in de tentoonstelling maar buiten is het feest op de Kunstvlaai. Afgelopen zaterdag opende de alternatieve kunstbeurs op een Westergasfabriekterrein dat baadde in de zon. Dat kwam de festivalsfeer die om het evenement hangt, helemaal ten goede. Hardrock, spelende kinderen, picknicks en performancekunst liepen in elkaar over. Op het gras en tussen de expositiehallen kun je lamaworst kopen bij de Worstkoning, opblaasbare kunst voor in het zwembad, of een miniconcert bijwonen in de caravan van Extrapool.

In de twee grote expositiehallen en daarbuiten zorgen de zeventig kunstenaarsinitiatieven en internationale kunstopleidingen dat er allerhande installaties en performances te beleven zijn. Soms op eigen risico - 'Ach het is maar waterverf hoor' - al vond de organisatie het niet goed dat Arik Visser een huiskamer wilde laten exploderen. Hij is toen uitgeweken naar een weiland in Groningen, waarna alle ontplofte meubels gehergroepeerd zijn in de stand in de Gashouderhal. In deze tweede grote binnenruimte valt vooral het Groningse Mohr Instituut op, dat laat zien dat kunst ook nu nog heel autonoom en introvert kan zijn. In verschillende hokjes presenteert het abstracte licht- en schilderwerken, een flink contrast met de Schotse en Canadese mastersopleidingen eromheen die respectievelijk een boudoir en een laboratorium met stuiptrekkende zeehondjes inrichtten.

De beste plek, hoewel gewoon buiten naast een van de terrasjes, is weggelegd voor de helikopter van Jane Ostermann-Petersen die door het Sandberg Instituut wordt gebracht. Rood glinsterend in de zon valt het al van verre op en het vormt wellicht de beste samenvatting van de hele Kunstvlaai. Groot, opvallend, misschien wat militair maar vooral ludiek. En onverantwoord interactief: de rode glitterverf blijkt zeer hardnekkig op allerlei loslopende kinderen te kleven.

'Kunstvlaai 6'
T/m 14 mei van 12-18u op het Westergasfabriekterrein, Haarlemmerweg 8-10, Amsterdam. Inl.: www.kunstvlaai.nl

sandrasmets.nl / beurzen en evenementen / kunstvlaai 6